Zagreb, 02. veljače 2020.

  Preporuka za putovanje u NR Kinu

  Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje izbjegavanje putovanja u Hubei pokrajinu dok se za ostale pokrajine preporučuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

  Kratko objašnjenje:

  Žarište zaraze koronavirusom. Kineske vlasti objavile su 31. prosinca 2019. godine vijest o većem broju slučajeva virusne upale pluća u gradu Wuhanu, pokrajina Hubei, prouzročene novom vrstom koronavirusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja te im je dijagnosticirana virusna pneumonija. Novi slučajevi oboljelih pojavili su se u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Wuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom s osobe na osobu.

  Wuhan i okolica. Grad Wuhan i većina pokrajine Hubei u svojevrsnoj su karanteni i prometnoj izolaciji te ih se ne može napustiti bez posebnih dozvola i potom dvotjedne karantene na odredištu. Stoga se preporučuje izbjegavanje putovanja u pokrajinu Hubei i grad Wuhan, ali i odgoda svih putovanja koja nisu nužna.

  Preventivne mjere. Diljem NR Kine uvedene su preventivne mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa (ograničavanje prometa, otkazivanje događaja, zatvaranje raznih turističkih atrakcija…).

  U zračnim lukama, na željezničkim i postajama podzemne željeznice uvedene su kontrole temperature te se osobe s povišenom tjelesnom temperaturom odmah izdvajaju i dodatno pregledavaju.

  Obustavljen je međugradski autobusni prijevoz između većeg broja gradova, uključujući i Peking.

  Nekoliko svjetskih zrakoplovnih tvrtki objavilo je privremenu obustavu zračne povezanosti s Kinom pa je nužno pratiti objave pojedinih avioprijevoznika o promjenama vezanim za letove.

  Informirajte se prije putovanja. Prije donošenja konačne odluke o putovanju, kao i tijekom boravka u NR Kini, preporučuje se praćenje razvoja situacije s daljnjim širenjem zaraze ovim virusom i praćenje preporuka zdravstvenih vlasti RH i NR Kine te Svjetske zdravstvene organizacije.

  Dnevna izvješća. Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja u vezi koronavirusa: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

  Preporuke za putnike. Preporuke za putnike u NR Kinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne su na internetskoj stranici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/preporuke-za-putnike-u-kinu-letci/


  Preporuke za putnike 2019_letak

  Recommendations for travellers

  Preporuke za putnike u Kinu na kineskom jeziku