Lisabon, 09. travnja 2020.

    Povratak hrvatskih državljana vozilom iz inozemstva u kriznoj situaciji

    Sukladno obavijesti Ministarstva unutarnjih poslova RH, o postupanju hrvatskih državljana koji su se s vozilima zatekli u inozemstvu, te se radi globalne pandemije širenja korona virusa nisu mogli ili se ne mogu vratiti u Republiku Hrvatsku, a u međuvremenu im ističe ili je istekla valjanost prometne dozvole, i stoga im je otežan odnosno onemogućen povratak u Republiku Hrvatsku, Ministarstvo unutarnjih poslova RH savjetuje sljedeće:

    1. U državi u kojoj se se zatekli, ukoliko je to moguće, trebaju obaviti tehnički pregled vozila i o tome zatražiti izdavanje Zapisnika o tehničkom pregledu iz kojeg mora biti razvidno da je vozilo tehnički ispravno (po mogućnosti na engleskom jeziku), uz napomenu da su države članice EU dužne izdati Zapisnik o tehničkom pregledu koji je usklađen s Direktivom 2104/45/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 3. travnja 2014. godine o periodičnim tehničkim pregledima motornih vozila i njihovih priključnih vozila.

    2. Pribaviti za svoje vozilo policu osiguranja (što je moguće putem interneta). Nakon povratka u Republiku Hrvatsku, vlasnici vozila mogu otići u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila te obaviti produljenje valjanosti prometne dozvole, pri čemu će se uplatiti samo propisane naknade (naknada za uporabu javnih cesta, naknada za zaštitu okoliša i dr.). Tehnički pregled vozila neće se morati ponovo obavljati, ukoliko predoče originalni zapisnik o obavljenom tehničkom pregledu u državi članici EU iz koje su se vratili u Republiku Hrvatsku.

    Za eventualne dodatne informacije molimo obratiti se mailom na pitanja@mup.hr