Zagreb, 23. kolovoza 2019.

  Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske 2019.

  U četvrtak i petak, 22. i 23. kolovoza 2019. godine, održana je ovogodišnja dvodnevna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

  Konferenciju su otvorili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

  Redovito godišnje okupljanje, čiji je domaćin bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, bilo je prilika za sveobuhvatnu i dubinsku raspravu o aktualnim izazovima za hrvatsku diplomaciju. 

  Raspravljalo se o bitnim međunarodnim pitanjima, geopolitičkom i sigurnosnom okviru, ključnim gospodarskim procesima te imperativu daljnjeg razvitka javne i kulturne diplomacije. Također se govorilo o odnosima s državama jugoistočne Europe, multilateralnim organizacijama, prioritetima i izazovima gospodarske diplomacije te suradnji s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

  Posebna pozornost posvećena je aktivnostima vezanim uz nadolazeće hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine te ulozi diplomatskih misija i konzularnih ureda u cilju postizanja veće prepoznatljivosti Hrvatske na međunarodnom planu tijekom predsjedanja.

  Na Konferenciji su veleposlanici, generalni konzuli i vojni izaslanici imali priliku čuti izlaganja ministara i čelnika drugih državnih tijela koja djeluju na europskom i međunarodnim planu. Time je tijekom Konferencije i ove godine ostvarena zavidna međuinstitucionalna sinergija.