Lisabon, 23. prosinca 2019.

  Izbori za predsjednika Republike Hrvatske – DRUGI KRUG - objava biračima

  Za drugi krug održavanja izbora određena je

  nedjelja, 5. siječnja 2020.

  Izborno mjesto u Portugalskoj  Republici bit će otvoreno u sjedištu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu  na adresi  Rua Dom Lourenço de Almeida 24, 1400-126 Lisboa, a glasovanje će na dan održavanja izbora biti organizirano u vremenu od 07:00 do 19:00;

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici poziva sve hrvatske državljane koji žele glasovati na izbornom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici, ukoliko se već nisu registrirali,  na prethodnu/aktivnu registraciju birača.

  Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr/predsjednicki-izbori-2019/13319 dostupni su svi predviđeni obrasci zahtjeva. Ispunjeni i potpisani obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeva za promjenu mjesta prethodne/aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeće adrese Veleposlanstva Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici:

  Ili putem elektronske pošte: lisabon@mvep.hr;

  Ili osobno na adresu Veleposlanstva: 

  Embaixada da Republica da Croacia, Rua Dom Lourenço de Almeida 24, 1400-126 Lisboa

  Molimo da zbog kratkoće roka ne šaljete zahtjeve običnom poštom.

   

  VAŽNA NAPOMENA:

  U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta.

   

  ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA

  Rok u kojem birači mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta u drugom krugu izbora istječe

  u srijedu, 25. prosinca 2019. u ponoć (24:00 sata).

   

  I. BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

  Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti:

  a) PRIVREMENI UPIS-ako žele glasovati u Republici Hrvatskoj izvan mjesta svog prebivališta.

  Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta birači mogu podnijeti nadležnom uredu, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

  b) PRETHODNU REGISTRACIJU-ako žele glasovati u inozemstvu.

  Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj.

  c) POTVRDU ZA GLASOVANJE IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA - temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu.

  Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

   

  II. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

  Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj moraju se AKTIVNO REGISTRIRATI na zahtjev ili po službenoj dužnosti.

  a) Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

  Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

  Birač koji ne promijeni mjesto aktivne registracije, moći će glasovati samo u mjestu gdje je već aktivno registriran po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema inozemnoj adresi navedenoj u osobnoj iskaznici.

  b) Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

  Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti:

  najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u  inozemstvu ili

  nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, ako će se na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj.

  Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr dostupni su svi obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda.

  Svoje zahtjeve birači mogu podnijeti neposredno u nadležnom uredu, elektroničkim putem na objavljenu e-mail adresu nadležnog ureda ili putem sustava e-Građani.

   

  III. e-Građani

  Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva, putem sustava e-Građani.

   

  IV. IZDAVANJE POTVRDA ZA GLASOVANJE NA DAN ODRŽAVANJA IZBORA

  Skreće se pozornost biračima koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da samo birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i važeće osobne iskaznice ulaze u popis birača i nalazit će se na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

  Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a prilikom dolaska na biračko mjesto se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača jer primjerice nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja s potvrdom za glasovanje koju izdaje nadležni ured u Republici Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača.

  Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatska misija ili konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu.

   

  Zahtjev za aktivnu / prethodnu registraciju birača